Σκύλος μόνος στο σπίτι.. Καταστροφή;

Ζημιές, ασταμάτητα γαβγίσματα και κλαψουρίσματα, ούρηση (μαρκάρισμα) μέσα στο σπίτι. Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων έρχονται αντιμέτωποι με αυτά τα προβλήματα κάποια στιγμή με την επιστροφή τους στο σπίτι. Συνήθως το αιτιολογούμε σαν άγχος αποχωρισμού, όμως δεν είναι πάντα αυτή η αιτία.

Για τους σκύλους τίποτα δεν είναι καταστροφή και καμία πράξη δεν σημαίνει εκδίκηση! Το μασούλημα του τραπεζιού για παράδειγμα, είναι ευχαρίστηση, είναι ενασχόληση, είναι εκτόνωση ενέργειας και διάφορα άλλα. Ποτέ ένας σκύλος δεν θα σκεφτεί εκείνη την ώρα ότι κάνει κάτι κακό και φυσικά ποτέ δεν θα υπολογίσει την αξία του.

Ωστόσο υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί ένας σκύλος να δημιουργεί προβλήματα στο σπίτι κατά την απουσία μας, όμως για να λυθούν αυτά τα προβλήματα πρέπει να ψάξουμε τον λόγο που ο σκύλος έχει τη συγκεκριμένη αντίδραση.

  • Εκτόνωση ενέργειας

Κάθε σκύλος έχει ανάγκη από εκτόνωση. Εκτόνωση για τον σκύλο δεν σημαίνει απαραίτητα χώρος για να τρέξει ελεύθερος, μία καλή βόλτα πρωί και απόγευμα του δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει την ανάγκη για άσκηση και εξερεύνηση μέσω της όσφρησης. Είναι πολύ σημαντικό να εκτονώνουμε τον σκύλο μας πριν τον αφήσουμε μόνο του στο σπίτι ώστε να παραμείνει ήρεμος για ξεκούραση όσο εμείς θα απουσιάζουμε. Η διάρκεια της κάθε βόλτας είναι σχετική και εξαρτάται από την ηλικία του ζώου, τη ράτσα και τις ανάγκες του.

  • Βαρεμάρα

Ακόμη και να έχει βγει ικανοποιητική βόλτα το πρωί πριν αφήσουμε το σκύλο μόνο του στο σπίτι, μπορεί να βαρεθεί και να αρχίσει τις αταξίες. Ένας λόγος που προκαλεί τη βαρεμάρα είναι η πολύωρη απουσία μας από το σπίτι. Δυστυχώς ο τρόπος ζωής μας, απαιτεί πολλές φορές να βρισκόμαστε εκτός σπιτιού σχεδόν όλη μέρα. Σ αυτή τη περίπτωση το crate για αποφυγή ζημιών απαγορεύεται και ίσως ένα κέντρο που προσφέρει ημερήσια απασχόληση του σκύλου, σας λύσει τα χέρια!

  • Ηλικία

Κουτάβια! Περιέργεια για κάθε τι! Ανακαλύπτουν τον κόσμο και θέλουν να εξερευνήσουν τα πάντα. Ναι, μέχρι και τα καλώδια του υπολογιστή, πράγμα όχι μόνο κοστοβόρο για μας αλλά και επικίνδυνο για τον μικρό μας φίλο. Μία σίγουρη λύση είναι η εκμάθηση του crate όπου θα μένει ασφαλής και ήσυχος όσο εμείς απουσιάζουμε – όχι όμως για πάνω από 4 ώρες.

  • Εξωτερικά ερεθίσματα

Οι σκύλοι έχουν πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της ακοής, τόσο πολύ που να μπορούν να αντιληφθούν ήχους που το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να πιάσει. Σύμφωνα με μελέτες η ακουστική ικανότητα των σκύλων φτάνει τους 80.000 μέχρι και 100.000 κύκλους, τεράστιος αριθμός αν σκεφτούμε ότι η ανθρώπινη ακουστική ικανότητα φτάνει μόλις τους 20.000 κύκλους. Επομένως ο σκύλος σας μπορεί να γαβγίσει κατά την απουσία σας διότι κάποια άλλα σκυλιά γαβγίζουν εξίσου, ακόμη και αν είναι δύο τετράγωνα μακριά ή γιατί μπορεί να ακούει κάτι που εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε.

  • Δική μας συμπεριφορά

Η διαδικασία της ετοιμασίας μας και τελικά η αποχώρηση μας από το σπίτι πρέπει να αποτελούνται από απόλυτα φυσιολογικές κινήσεις. Είναι μία διαδικασία που γίνεται σχεδόν καθημερινά και πρέπει να φαίνεται απόλυτα φυσιολογική στο σκύλο, άλλωστε είναι ζώα της επανάληψης. Είναι λάθος να γεμίζουμε φιλιά, αγκαλιές και χάδια τον σκύλο μας λίγο πριν φύγουμε. Αυτομάτως ο σκύλος αισθάνεται ανασφάλεια και θα την εκδηλώσει αφότου κλείσουμε τη πόρτα.

  • Αλλαγή της καθημερινότητας

Οι σκύλοι μαθαίνουν μέσω της επανάληψης, είναι ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιούμε και στην εκπαίδευση τους. Για αυτό το λόγο τους αρέσει η καθημερινότητα τους να παραμένει σταθερή σύμφωνα με αυτό που έχουν συνηθίσει. Τα Σαββατοκύριακα ή στην άδεια μας, η δική μας καθημερινότητα αλλάζει με συνέπεια να αλλάζει και του σκύλου μας. Φυσικά και θα του αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο και φροντίδα όμως αν για παράδειγμα τη Κυριακή είναι συνέχεια μαζί μας ενώ τη Δευτέρα αναγκαστεί να μείνει μόνος πάρα πολλές ώρες σίγουρα δεν θα του είναι ευχάριστο. Είναι πολύ βοηθητικό για τη προσαρμογή του να προγραμματίζουμε ακόμη και στα κενά μας να λείψουμε από το σπίτι λίγη ώρα ώστε να μην βγει τελείως από τη ρουτίνα του.

Κάθε σκύλος, ημίαιμος ή ράτσας είναι διαφορετικός. Ο χαρακτήρας, οι εμπειρίες, οι απαιτήσεις αλλάζουν από σκύλο σε σκύλο, κατανοώντας τον σκύλο μας έχουμε μία αρμονική συμβίωση μαζί του!

_______________________________________________________________________________

Στο email loukiasx@gmail.com μπορείτε να στέλνετε τις δικές σας προτάσεις για θέματα που σας απασχολούν και θέλετε να παρουσιάσουμε.

Λουκία Σχοινά

Υπεύθυνη διαχείρισης και συντονισμού στο “Pallini Kennels – Athens Pet Resort”

Απόφοιτη της σχολής εκπαιδευτών σκύλων “Professional Dog Trainers Institute” 

Μέλος του σωματείου “Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Σκύλων Ελλάδος”

Πηγή: Εδώ