4+1 διασκεδαστικά παιχνίδια με τον σκύλο για μέσα στο σπίτι

Οι σκύλοι χρειάζονται καθημερινή εκτόνωση και αυτό είναι το δεδομένο. Όμως τις περισσότερες φορές δίνουμε βάση μόνο στη σωματική εκτόνωση και παραμερίζουμε την πνευματική. Η όσφρηση τους πρέπει να είναι σε εγρήγορση ενώ τρελαίνονται για καινούργιες δραστηριότητες και ανακαλύψεις!

Παίζοντας όχι μόνο κάνουμε τον σκύλο μας χαρούμενο αλλά ενισχύουμε και τον μεταξύ μας δεσμό. Εδώ θα βρείτε 5 παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τον σκύλο σας μέσα στο σπίτι για να περάσετε και εσείς καλά και ο τετράποδος φίλος μας!

1. Ψάξε τη λιχουδιά / παιχνίδι

Για το παιχνίδι αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις αγαπημένες του λιχουδιές ή ό,τι του αρέσει να τρώει, ακόμη και την τροφή του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα αγαπημένα του παιχνίδια αρκεί να είναι όλα ίδιου τύπου (π.χ όλα μπαλάκια ή όλα κόμποι). Τον αφήνετε να περιμένει σε ένα δωμάτιο ή αν είναι εκπαιδευμένος σε εντολή “κάτσε ή κάτω – μείνε”. Εσείς παράλληλα τοποθετείτε σε διάφορα σημεία τα αντικείμενα που έχετε επιλέξει. Μετά πείτε στον σκύλο σας τη λέξη “ψάξε” και αρχίστε να τον καθοδηγείτε. Εάν ο σκύλος σας δεν έχει ξανά παίξει αυτό το παιχνίδι, τοποθετήστε τα αντικείμενα, τις πρώτες φορές, σε σημεία που μπορεί να δει μέχρι να πιάσει το νόημα του παιχνιδιού και να καταλάβει τι σημαίνει “ψάξε”. Όταν βρίσκει τα αντικείμενα, επιβραβεύστε τον. Μετά από μερικούς γύρους μπορείτε σταδιακά να δυσκολέψετε τις “πίστες”!

2. Ψάξε με

Με την ίδια προηγούμενη λογική μπορείτε να παίξετε κρυφτό! Αφήνετε τον σκύλο να περιμένει σε ένα δω-μάτιο (αν δεν είναι εκπαιδευμένος μπορεί να τον κρατάει κάποιος) και κρύβεστε. Στη συνέχεια καλέστε τον σκύλο σας να σας βρει. Για αρχή καθοδηγήστε τον με τη φωνή σας. Το παιχνίδι μπορεί να είναι ακόμη πιο διασκεδαστικό όταν συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας.

3. Διάλεξε ποιο

Για αυτό το παιχνίδι θα χρειαστείτε 3 ίδια τάπερ και λιχουδιές/τροφή ή ένα παιχνίδι του. Τοποθετήστε τα 3 τάπερ στη σειρά, ανάποδα μπροστά του. Μέσα σε ένα από τα 3 βάλτε το αντικείμενο. Δώστε του το ΟΚ για να μυρίσει και να σας δείξει που είναι αυτό που κρύψατε. Φυσικά όταν το βρει το κερδίζει. Όσο μαθαίνει ο σκύλος το παιχνίδι μπορείτε να αρχίσετε να μπερδεύετε τα τάπερ μεταξύ τους.

4. Πέρνα τα εμπόδια

Ακόμη και αν δεν έχετε μεγάλο σπίτι μπορείτε να δημιουργήσετε μία πίστα με εμπόδια. Χρησιμοποιήστε αντικείμενα από το σπίτι όπως σκαμπό, καρέκλες, μαξιλάρια, λεκάνη, πράγματα που όλοι έχουμε στο σπίτι και καθαρίζονται εύκολα. Καθοδηγείστε το σκύλο με μία λιχουδιά ή το παιχνίδι του στο χέρι σας να περάσει τα εμπόδια. Μπορεί να πηδήξει από πάνω, να περάσει κάτω από τις καρέκλες, να πάει γύρω από τα μαξιλάρια κλπ. Μία πορεία με εμπόδια είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να κρατάτε τον σκύλο σας σε εγρήγορση πνευματική και σωματική. Να είστε δημιουργικοί και να αλλάζετε τις πίστες ώστε να κρατάτε το ενδιαφέρον του σκύλου σας. Προσοχή, προσαρμόστε τα εμπόδια σύμφωνα με το μέγεθος του σκύλου και να έχετε πάντα την επίβλεψη.

5. Bubbles

Ή αλλιώς σπάσε τις φούσκες! Είναι ένας τόσο απλός τρόπος για να διασκεδάσεις με τον σκύλο σου και να ασκείται παράλληλα. Θα χρειαστεί μόνο ένα παιχνίδι για παιδιά που φυσάς και βγάζει φούσκες. Στο εξωτε-ρικό είναι τόσο διαδεδομένο που έχουν φτιαχτεί ειδικά παιχνίδια για σκύλους που βγάζουν φούσκες σε διά-φορες γεύσεις! Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ειδικές φυσαλίδες, αυτά που υπάρχουν για τα παιδιά είναι μη τοξικά. Τα περισσότερα σκυλιά τρελαίνονται με αυτό το παιχνίδι! Οι οδηγίες για αυτό το παιχνίδι απλές. Απλά φυσάμε, δημιουργούνται φούσκες και αφήνουμε τον σκύλο να τις πιάσει. Στην αρχή παροτρύνετε το σκύλο και μην βγάζετε πολλές φούσκες και τρομάξει.

Καλή διασκέδαση!

______________________________________________________________________________Στο email loukiasx@gmail.com μπορείτε να στέλνετε τις δικές σας προτάσεις για θέματα που σας απασχολούν και θέλετε να παρουσιάσουμε.

Λουκία Σχοινά
Υπεύθυνη γραφείου υποδοχής και οργάνωσης εργασιών στο “Pallini Kennels – Athens Pet Resort”
Απόφοιτη της σχολής εκπαιδευτών σκύλων “Professional Dog Trainers Institute”
Μέλος του σωματείου “Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων Ελλάδος”

Πηγή: irafina.gr