Παιδιά και κατοικίδια: Τα ευεργετικά οφέλη μίας διαφορετικής φιλίας

Τα περισσότερα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία ενθουσιάζονται με τα κατοικίδια ζώα και ζητούν επίμονα να πάρουν ένα σκυλάκι ή γατάκι στο σπίτι. Όμως η ανάληψη νέων ευθυνών και η μακροχρόνια δέσμευση προβληματίζει τους γονείς και τους οδηγεί συνήθως σε μια αρνητική απάντηση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημάνουμε τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει ένα κατοικίδιο ζώο σε μία οικογένεια, και ιδιαίτερα στα παιδιά τόσο σε γνωστικό όσο και σε κοινωνικοσυναισθηματικό επίπεδο ανάπτυξής τους:

  • Η συναναστροφή με τα κατοικίδια καλλιεργεί νέες ικανότητες στα παιδιά – όχι φυσικά δεδομένες για όλους – όπως η δυνατότητα να συναισθάνονται, να ανιχνεύουν και να αντιλαμβάνονται μικρά σημάδια επικοινωνίας που τους οδηγούν σε ανάληψη αποφάσεων, ευθυνών και ρόλων.
  • Μάλιστα ο υψηλός βαθμός ενσυναίσθησης που επιτυγχάνεται από τη συναναστροφή των παιδιών με τα κατοικίδιά τους, συμβάλλει καταλυτικά στην εξάλειψη πιθανών μελλοντικών επιθετικών συμπεριφορών τόσο στη σχολική κοινότητα όσο και στο κοινωνικό σύνολο ευρύτερα, θέτοντας τα θεμέλια για μία ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού στην προ-εφηβική και εφηβική ηλικία.
  • Τα κατοικίδια μπορούν να γίνουν πράγματι οι πιο πιστοί και σταθεροί φίλοι των παιδιών, εκδηλώνοντας την αγάπη τους με τον πιο ουσιαστικό, αληθινό και ανιδιοτελή τρόπο. Και αυτό ακριβώς είναι που θα αποτελέσει την ασφάλεια αλλά και το συναισθηματικό δέσιμο για κάθε μικρό ή και μεγαλύτερο παιδί.
  • Μία ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα επίδραση των κατοικίδιων στα παιδιά αποτελεί η μείωση του άγχους σε πιεστικές παροντικές ή μελλοντικές στιγμές της ζωής τους, ως απόρροια της συνολικής επίδρασης των κατοικίδιων στη διαμόρφωση της συναισθηματικής ισορροπίας των παιδιών.

Την επόμενη φορά που τα παιδιά σας θα ζητήσουν να μεγαλώσετε την οικογένειά σας κατά ένα κατοικίδιο, μη βιαστείτε να δώσετε την απάντηση!  Τα ζώα είναι σπουδαίοι σύντροφοι και μπορούν να συμπληρώσουν και να ομορφύνουν την οικογενειακή ζωή σας.

Στην περίπτωση που σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα σκύλο, πριν πάρετε την απόφαση είναι σημαντικό να μιλήστε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων για να σας ενημερώσει σχετικά με τις ευθύνες και τη φροντίδα που θα αναλάβετε.

Περισσότερα για την «εκπαίδευση» του ιδιοκτήτη πριν την εκπαίδευση του σκύλου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ!